Spirulina platensis
Spirulina Andina - zielona Uzdrowicielka jest wyjątkową żywnością znakomitym źródłem chlorofilu, betakarotenu i iinych dobrze wchłaniających się składników odżywczych. Zawiera witaminy A, B-1, B-2, B-6, B-12, C, D, E i K, enzymy, minerały, pierwiastki, aminokwasy i niezbędny kwas tłuszczowy GLA. Doskonałe uzupełnienie codziennego odzywiania.
Spirulina platensis - to mała,mająca kształt spirali sinica wodna o niebiesko-zielonym kolorze.Ten mikroorganizm zawiera niezwykle bogatą gamę witamin, minerałów i składników odżywczych dzięki czemu plasuje się w czołówce suplementów diety i cieszy się coraz większą popularnością. Jednakże na ilość i jakość zawartych w niej składników bardzo duży wpływ ma źródło jej pochodzenia, miejsce i metody uprawy,czystość wody,czas oddziaływania promieni słonecznych w czasie wzrostu, sposób zbioru i pakowania.Jest to niezwykle ważne.Tylko spirulina z dobrego, czystego zdródła uprawy może spełnić nasze oczekiwania.
Między bogatą już w tej chwili paletą ofert spiruliny na rynku (większość nie spełnia wyżej wspomnianych warunków,) jest jedna taka, którą wyróżnia wyjątkowa jakość - spirulina z Andów – SPIRULINA ANDINA.
To właśnie ta andyjska spirulina w 100 % naturalna i wolna od jakichkolwiek zanieczyszczeń spełnia wszystkie parametry, aby mogła być uznana jako produkt wyjątkowy w świecie spirulin.
Jej ojczyzną są ekwadorskie Andy. W okolicach miasta Quito, w równikowym paśmie na wysokości 2800 metrów nad poziomem morza znajduje się jej hodowla, w specjalnych szklarniach, bez użycia pestycydów, w bardzo czystym ekologicznie dziewiczym górskim środowisku. Szklarnie przenika 75% promieni słonecznych. Na tej wysokości promieniowanie ultrafioletowe jest bardzo intensywne i działa równocześnie jako środek bakteriobójczy, zapobiegając rozwojowi niepożądanych mikroorganizmów i zapewniając w ten sposób maksymalną czystość mikrobiologiczną produktu. Zwiększone i długotrwałe działanie słońca przez 12 godzin na dobę pozwala na optymalny wzrost, reprodukcję i najlepsze wytwarzanie energii i składników odżywczych w spirulinie. Zapobiega ono również rozwojowi niepożądanych mikroorganizmów i zapewnia maksymalną czystość mikrobiologiczną spiruliny. Do hodowli spiruliny jest używana wyłącznie woda głębinowa pochodząca z lodowców andyjskich. Unikalny system cieplarnianych szklarni zapewnia ochronę przed wszelkimi zanieczyszczeniami z zewnątrz. Spirulina przechodzi najpierw procesem mikrofiltracji, a następnie jest płukana czystą wodą i suszona. Powstały z niej drobny proszek jest w sterylnych warunkach szczelnie pakowany.
Ta właśnie spirulina z Andów - SPIRULINA ANDINA jest jedną z najbardziej popularnych i pożądanych na rynku suplementów, a ze względu na czystość uprawy i gwarancje jakości. Jej cena jest co trochę wyższa niż cena spiruliny z Tajlandii czy Chin, gdzie często nie można dokładnie sprawdzić pochodzenia a nawet producenta.
Od ponad 20 lat naukowcy badają wpływ spiruliny andyjskiej na zdrowie ludzi i zwierząt. Setki opublikowanych badań wykazują, że unikalne składniki odżywcze Andesspiruliny wspomagają układ odpornościowy, zapobiegając wielu chorobom.Poprawiają ogólny stan zdrowia. Spirulina andyjska jest między innymi bogata włatwo przyswajalne białko roślinne,żelazo, witaminy B1,B2,B3,B5,B6,B12 (korzystne dla prawidłowego funkcjonowania nerwów,oczu,wątroby,skóry),beta karoten i witaminęE- które działają jak silne przeciwutleniacze oraz niezbędny kwas tłuszczowy GLA. Spirulina andyjska oferuje znakomity zakres witamin, minerałów i składników odżywczych.
Spirulina andyjska jest używana do detoksykacji organizmu, utraty nadwagi,odkwaszenia organizmu ,wzmacniania systemu immunologicznego, pomaga w leczeniu chorób skóry. Ze względu na swoje właściwości antywirusowe jest zalecana w przypadku problemów z opryszczką i innych objawów zapalnych.
Spirulina andyjska – ten jeden z najmniejszych mikroorganizmów na świecie jest zarazem najbogatszym w składniki odżywcze.W 100 g proszku znajdują się
Białka 53000 – 68000 mg
Cukry 17000 – 25000 mg
Tłluszcz 4000 – 6000 mg
Minerały 8000 – 13000 mg
WITAMINY
Betakaroten (provit. A) 225 mg
Witamina E 1,5 mg
Witamina B1 2,5 mg
Witamina B2 3,7 mg
Witamina B3 15 mg
Witamina B5 0,2 mg
Witamina B6 0,5 mg
Witamina B12 0,07 mg
Kwas foliowy 0,2 mg
Biotyna 0,04 mg
MINERAŁY
Potas 1900 mg
Sód 1400 mg
Fosfor 1000 mg
Magnez 767 mg
Wapń 467 mg
Żelazo 50 mg
Mangan 3,2 mg
Cynk 2,7 mg
Miedź 0,7 mg
Selen 0,03 mg
PIGMENTY
Karotenoidy 400 mg
Chlorofyl 800 mg
Fykocianin 12000 mg
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina 2600 mg
Histydyna 1500 mg
Izoleucyna 3300 mg
Leucyna 4900 mg
Lyzyna 2600 mg
Metionina 1300 mg
Treonina 2800 mg
Tryptofan 900 mg
Walina 3700 mg
AMINOKWASY ENDOGENNE
Kwas asparaginowy 7300 mg
Kwas glutaminowy 8400 mg
Alanina 4700 mg
Arginina 4800 mg
Cystyna 600 mg
Glicyna 3200 mg
Prolina 2500 mg
Seryna 2700 mg
Tyrozyna 2400 mg
NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
Kwas linolowy 1100 mg
Kwas gamalinoleowy 1000 mg
NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
Kwas palmitynowy 2000 mg
Kwas palmitolejowy 200 mg
Dlaczego spirulina,to odżywcze źródło enerii,zdrowia i witalności powinna być codziennie na naszym stole? Co jeszcze może zrobić dla naszego organizmu? Wymienimy najważniejsze jej działanie:
- Dodaje ciału niezbędne minerały, aminokwasy,witaminy i składniki odżywcze,doskonała dla osób każdej kategorii wiekowej.Usprawnia wiele funkcji naszego organizmu, w tym metabolizm.
- Służy do detoksykacji i oczyszczania organizmu (taka kurację powinniśmy przeprowadzić przynajmniej raz w roku, a najlepiej dwa razy).
- Ma działanie przeciwwirusowe – między innymi na wirus opryszczki, odry, świnki, grypy, ma właściwości uodporniające na nie.
- Zwiększaodporność organizmu, chroni przed zakażeniami,
- Zmniejsza poziom cholesterolu, ( LDL) i pomaga utrzymać go na właściwym poziomie.
- Obniża wysokie ciśnienie krwi.
- W cukrzycy pomaga w stabilizacji cukru,zmniejsza apetyt.
- Pomaga utrzymać prawidłowy obraz krwi,stymuluje układ limfatyczny.
- Zapobiega niedokrwistości(anemii).
- Oczyszcza nerki,chroni je i neutralizuje wpływ toksyn na nie.
- Utrzymuje na prawidłowym poziomie mikroflorę jelitową.Poprawia jej jakość i odbudowuje ją (np. po używaniu antybiotyków), pomaga zwyższyć ilość laktobakcylii.
- Uzupełnia w organiźmie braki spowodowane nieprawidłowym odżywianiem organizmu.
- Chroni komórki przed promieniowaniem.
- Pomaga w zapaleniu i obrzękach stawów.
- Łagodzi objawy alergii.
- Przy astmie pomaga zlepszyć funkcje płuc.
- Wspiera organizm w chorobach układu krążenia.
- Pomaga redukować otyłość i nadwagę,jest cennym składnikiem diet odchudzających.
- W zatruciu metalami ciężkimi (w tym i arsenem),pomaga skutecznie usuwać je z organizmu.
- W dermatologii - zawarte w spirulinie składniki pomagają leczyć egzemy,zmiany skórne, alergie,spowalniają proces starzenia skóry i utrzymują ją zdrową i gładką.
- Jest doskonałą odżywką dla kobiet w ciąży,zwiększa poziom wit. A w czasie ciąży i laktacji.
- Pomaga w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, zapobiega ich powstawaniu.
- W zaburzeniach czynności wątroby,pomaga oczyszczać ją i wspiera jej pracę.
- Jest doskonałą odżywką wspomagajacą leczenie raka.
- Pomaga w zaburzeniach związanych z niedoborem cynku
- Ma doskonałe właściwości detoksykacyjne – oczyszcza organizm ze skutków wszelkich zatruć, złego pokarmu itp.
- Stosowana w w pediatrii: ma wysoką wartość odżywczą dla dzieci, poprawia widzenie,wspiera rozwój tkanki,wzmacnia system odpornościowy i odporność na infekcje.
DLA SPORTOWCÓW
Spirulina stanowi doskonałe uzupełnienie odżywiania dla sportowców, w tym i wyczynowych, którzy chcą zdrowym, naturalnym sposobem dostarczyć organizmowi witamin, minerałów, aminokwasów, dobrze przyswajalnego białka roślinnego i innych składników odżywczych.
Napój ze Spiruliny jest zdrową alternatywą napojów energetyzujących.
Codzienna dawka dla sportujących to minimum 3 g spiruliny dziennie, ale zaleca się większą dawkę w zależności od obciążenia fizycznego.
DAWKOWANIE I UŻYWANIE SPIRULINY
Spirulina Andina jest rodzajem żywnosci i może być spożywana w większych ilościach. Można ja konsumować kiedykolwiek w ciągu dnia.
Dzieciom najczęściej podaje się 1 -2 pełne łyżeczki dziennie.
Dorośli 1 - 3 łyżki dziennie.
Można skonsumować jednorazowo lub podzielić dawkę na mniejsze porcje. Zażywać z jedzieniem lub między posiłkami.
Inną opcją jest dodanie i wymieszanie proszku z olejem Sacha Inchi i jogurtem itp.
Sposoby użycia
1.proszek wymieszać najpierw z mniejszą ilością wody, a następnie dopełnić wodą i wypić. Najlepiej rozszejkrować w szejkerze lub po prostu w szklanym zamykanym słoiku porzadnie roztrzepać. Jeśliby komuś nie odpowiadał typowy dla spiruliny "zapach i smak" można dodać soku z cytryny.
2. Pić rozmieszaną w różnych sokach owocowych lub warzywnych, jogurtach,
3. Przygotowana wraz z rozmiksowanymi owocami na przykład z jabłkiem, bananem, brzoskwinią, ananasem, kiwi itp. czy mieszanką owoców może być drugim śniadaniem, deserem, czy przekąską. Można dowolnie eksperymentować ze składnikami i smakami.
Najlepsze efekty uzyskuje się kiedy spirulinę zażywa się systematycznie każdego dnia przez dłuższy okres czasu.
Do detoksykacjii programów oczyszczających dawka możebyć zwiększona trzykrotnie.
Najlepsze efekty uzyskuje się kiedy spirulinę zażywa się systematycznie każdego dnia przez dłuższy okres czasu.
SPIRULINĘ ANDINA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ
Tagi / Słowa kluczowe: cukrzyca, zapobieganie nowotworom, system immunologiczny, astma, artretyzm, arterioskleroza, nadwaga, otyłość, zaburzenia metabolizmu, drogi oddechowe, zaburzenia krążenia, zmęczenie, problemy z trawieniem, nadkwasota, detoksykacja, alergie, infekcje bakteryjne przewodu pokarmowego, anemia, choroby układu oddechowego, choroby skóry, choroby reumatyczne, infekcje wirusowe, nowotwory, antyoksydant, oczyszczenie organizmu, odbudowa flory bakteryjnej jelit, słaby system immunologiczny, Alzheimer, anoreksja, choroba nowotworowa, niedożywienie, infekcje bakteryjne, leczenie raka , , minerały,