Hierba Luisa


 Cymbopogon citratus (DC)Stapf.
Synonimy: Andropogom citratus DC, A.. Ceriferus Hack.


 HIERBA LUISA (LEMON GRASS)   
Hierba Luisa to pochodzący z Indii gatunek wieloletnich traw należących do rodziny Poaceae. Jako roślina lecznicza jest uprawiana również w Ameryce Południowej oraz innych tropikalnych i subtropikalnych regionach świata. Rośnie w gęstych skupiskach tworząc  obfite wiechy  dorastające do 120-150 cm i łatwo rozprzestrzenia się poprzez sadzonki. Hierba Luisa posiada zielone, długie liście o dość ostrej powierzchni oraz  kwiaty w kształcie bujnych kłosów. Wszystkie części rośliny wydzielają silny cytrynowy zapach, dzięki któremu jest ona znana i popularna jako „cytrynowa trawa”.
Inne jej nazwy to: citronella, lemon grass, lemon tea, yerba limon, pasta limon, pasta cedron, cana santa, canita santa, cana de limon oraz malojillo.
 

 

HIERBA LUISA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ


Hierba Luisa, choć ma niewielką wartość ozdobną, jest ceniona i uprawiana niemal  w każdym ogrodzie ze względu na przyjemny cytrynowy smak i aromat.  Z jej liści, świeżych badź suszonych, służących jako popularna przyprawa kuchenna, przygotowuje się  orzeźwiający napój, który skutecznie łagodzi bóle żołądka i niestrawność.
Jednak właściwości lecznicze Hierba Luisa nie ograniczają się tylko do regulowania trawienia. Znane jest jej działanie:
 antybakteryjne, przeciwgrzybicze, wykrztuśne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwastmatyczne, przeciwkaszlowe, antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, (a tym samym chroniące komórki wątroby).
W medycynie ludowej Hierba Luisa jest stosowana jako remedium na wiele dolegliwości.
OTO NIEKTÓRE Z JEJ NAJCZĘSTSZYCH ZASTOSOWAŃ
    problemy trawienne jak m.in. niestrawność, bóle brzucha, wymioty, wzdęcia, zaparcia, kolki, biegunka,
    nadkwaśność ( zobojętnia kwas żołądkowy),
    bóle i zawroty głowy,
    przeziębienia, grypa, ból gardła, gorączka,
    antydepresyjne i poprawiające nastrój, pomaga w utrzymaniu koncentracji i dobrej pamięci
    wyczerpanie nerwowe, stres i przemęczenie umysłowe
    astma,
    reumatyzm,
    grzybice,
    cellulitis (systematyczne picie naparów pomaga go zredukować),
    bakterie Helicobakter pylori – pomaga w ich likwidacji, (szczególnie dobre wyniki uzyskuje  się pijąc olejek).


Japońscy naukowcy z Uniwersytetu w Kyoto dowiedli, że olejek pochodzący z trawy cytrynowej skutecznie likwiduje bakterie Helicobakter pylori, odpowiedzialne za powstawanie choroby wrzodowej żołądka.
W tradycyjnej medycynie Wschodu Hierba Luisa  służy rownież  w celu zapobiegania próchnicy  i  wybielania zębów poprzez pocieranie ich liśćmi.
W Indiach jest powszechnie stosowana jako środek przeciwkaszlowy, przeciwreumatyczny i antyseptyczny.
W Chinach, oprócz innych zastosowań, trawa cytrynowa jest zalecana do regularnego i wyjątkowo skutecznego oczyszczania krwi.
Hierba Luisa jest używana powszechnie także  w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i w  aromaterapii.
KOSMETYKA
Olejek otrzymany z liści Herba Luisa jest używany do  wyrobu perfum i mydła. Używa się go także, a zwłaszcza wyciągu z liści, do relaksujących i odświeżających kąpieli zwalczających stres i zmęczenie. Aby doświadczyć jej aromaterapeutycznego działania, wystarczy włożyć garść liści do płóciennego woreczka i umieścić go pod strumieniem wody lejącej się do wanny, następnie pozostawić go w wannie w czasie kąpieli. Można też przygotować napar z garści liści i wlać go do wanny napełnionej wodą. Proste  i bardzo relaksujące.
KUCHNIA
Ze  względu na smak i zapach Hierba Luiza jest powszechnie używana w azjatyckiej kuchni jako przyprawa do zup, ryb, owoców morza i innych dań, szczególnie w Indiach,Tajlandii, Laosie, Sri Lance i na Karaibach.

 Z Hierba Luisa przygotowuje się smaczną, zdrowotną herbatkę poprzez zalanie porcji suszonych liści wrzącą wodą  i pozostawienie ich do naciągnięcia, ewentualnie gotowaniem przez 5 minut.
Mimo jej dobroczynnych właściwości nie powinny  jej  jednak  pić dzieci i kobiety w ciąży oraz matki karmiące.
Sproszkowane, rozdrobnione listki mogą służyć  w kuchni jako przyprawa  do różnych dań.          
 Jak widzimy, Hierba Luisa, roślina smaczna, aromatyczna i dobroczynna dla naszego organizmu, ze wszech miar zasługuje, by mieć ją zawsze pod ręką.

   

HIERBA LUISA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ

© Uncaria ČR.
Autorem tekstów i większości fotografii znajdujących się na tych stronach jest firma Uncaria ČR.
Wszelkie kopiowanie,powielanie i wykorzystanie ich bez zgody firmy Uncaria ČR jest zabronione i będzie traktowane jako naruszenie praw autorskich.



Tagi / Słowa kluczowe: depresje, stresy, astma, gorączka, grzybice, reumatyzm, przeziębienia, grypa, nerwica, bóle głowy, zawroty głowy, ból gardła, poprawia pamięć, wzczerpanie nerwowe, przemęczenie umysłowe, cellulitis, helikobakter pylori, herbata, przyprawa,


Używa się przy problemach z:
Migrena  /  Przeziębienie  /  Trawienie  /  Żołądkowe wrzody
Z powrotem