Plukenetia Volubilis Linnaeu
SACHA INCHI - INCA INCHI
Klucz do prawidłowego metabolizmu czyli ogółu przemian biochemicznych i reakcji enzymatycznych zachodzących w komórkach całego organizmu.
BOGATE ŹRÓDŁO NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA 3,6,9, (93,7%) W IDEALNYCH PROPORCJACH.
ZAWIERA OMEGA 3 - 48,6%, - 13 RAZY WIĘCEJ NIŻ ŁOSOŚ!
Sacha Inchi to roślina z peruwiańskiej Amazonii uprawiana zarówno w wysokich, jak i niskich partiach dżungli, znana w Peru już w kulturach preinkaskich. Jest to pnącze, częściowo zdrewniałe, osiągające wysokość 2m. Posiada zielone liście i drobne białe kwiaty wytwarzające owoce w kształcie gwiazdy jasnozielonego koloru. W miarę dojrzewania owoce brązowieją, a w ich wnętrzu tworzą się nasiona oddzielone od siebie przegródkami.
Sacha Inchi spożywane są powszechnie w różnej postaci – gotowane, pieczone, prażone lub jako dodatek do różnych posiłków, a smakiem i wyglądem przypominają tradycyjne orzechy.Są wyśmienitym, niezwykle pożywnym dopełnieniem diety, a możliwość przyrządzania ich w różnych smakach: słodkim, słonym lub pikantnym czyni je doskonałą alternatywą dla chipsów i innych tego typu szybkich i często bardzo niezdrowych „przekąsek“.
Nasiona Sacha Inchi to prawdziwy skarb natury – niezwykle bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych koniecznych dla ludzkiego życia i zdrowia. Ich ilość jest niespotykana w żadnych innych nasionach roślin oleistych, zawierają ich bowiem aż 93,7% !
Omega 3 – 48,6% ( 13 RAZY WIĘCEJ NIŻ ŁOSOŚ! )
Omega 6 – 36,8%
Omega 9 - 8,3%
Właśnie z tych nasion wytwarza się dzięki specjalnej technologii olej Sacha Inchi. Pierwsze naukowe wzmianki o nim powstały w 1980 roku w Stanach Zjednoczonych. Odkryto, że nasiona Sacha Inchizawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi syntetyzować samodzielnie, a które, jako niezbędne do życia i do prawidłowego funkcjonowania organizmu, powinny być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. W 2000 roku, przy wsparciu europejskich naukowców i we współpracy z Universidad Agraria La Molina rozpoczęto wreszcie szczegółowe badania nad tą niezwykłą rośliną.
Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowychOmega 3, Omega 6 i Omega 9 nasiona Sacha Inchi zawierają również dużo pożywnego białka (33%), a także przeciwutleniaczy, jodu oraz witamin A i E szczególnie potrzebnych sportowcom.
Olej Sacha Inchi, jako najbogatsze źródło kwasów Omega, zyskał w świecie ogromne uznanie, wyprzedzając w rankingach olejów wszystkie inne.Znalazł szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie i przemyśle spożywczym, ale także – dzięki zbawiennym właściwościom dla skóry ludzkiej – w przemyśle kosmetycznym: do produkcji kremów, maseczek oraz szamponów.
Cenny i unikalny – tak pod względem ilościowym, jak i jakościowym – skład oleju Sacha Inchi sprawił, że stał się on Złotym Medalistą w swojej kategorii. W latach 2004, 2005 i 2006 okazywał się bezkonkurencyjny zdobywając na wystawach roślinnych olejów świata w Paryżu Złote Medale oraz nagrody za innowacyjność technologiczną procesu ekstrakcji.
Publikacje na temat oleju Sacha Inchi sprawiają, że zainteresowanie nim na świecie błyskawicznie rośnie.I nie wydaje się żadną przesadą określanie go mianem cudownej żywności. Jego przyswajalność jest wyjątkowo wysoka (ponad 96%), a konsumpcja idealna dla osób w każdym wieku – od malutkich dzieci po najstarszych seniorow. Także wskazana jest dla kobiet ciężarnych – dzięki korzystnemu wpływowi na prawidłowy rozwój płodu, głównie mózgu i systemu nerwowego.
Przyjrzyjmy się długiej liście oddziaływań Sacha Inchi, korzystnych dla naszego organizmu:
DLA MÓZGU
● Odżywia mózg, zwiększa „pojemność” szarych komórek, poprawia pamięć, usprawnia funkcje myślenia, logiki i kojarzenia
● Usprawnia działanie ośrodkowego układu nerwowego, przyczynia się do poprawy funkcjonowania neuronów w mózgu i przesyłania prawidłowych bodźców nerwowych
● Pomocny szczególnie przy demencji, depresji, stresie,zmęczeniu, wyczerpaniu nerwowym lub psychicznym, drażliwośći i bezsenności.
● Poprawia stan chorych na Alzheimera.
● Pomaga w migrenie.
DLA SERCA
● Wzmacnia serce i pomaga utrzymywać stałe ciśnienie krwi, redukuje nadciśnienie tętnicze, znacznie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zapobiega arytmii
● Kontroluje i i reguluje poziom cholesterolu we krwi stymulując obniżenie złego cholesterolu i ułatwiając transport substancji odżywczych w organizmie
● Obniża poziom trójglicerydów zapobiegajac twardnieniu tętnic i miażdżycy, ogranicza choroby układu krążenia, tak powszechne w ostatnim czasie z powodu nadmiaru szkodliwych tłuszczów
● Zapobiega zawałowi serca i zakrzepicy tętniczej,zmniejsza też ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Pomaga w przenoszeniu tlenu w komórkach krwi do tkanek, poprawia krążenie.
DLA UKŁADU POKARMOWEGO I METABOLIZMU
● Pomaga w transporcie substancji odżywczych do krwi, reguluje i
wspiera prawidłową przemianę materii
● Zapobiega zaparciom
● Pomaga w utrzymaniu prawidłowej funkcji nerek i bilansu płynów
● Ogranicza powstawanie tłuszczu w wątrobie oraz substancji prozapalnych
● Pomaga w utracie wagi
● Reguluje poziom cukru, zapobiega cukrzycy poprzez obniżenie metabolizmu
glukozy
● Pomaga w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna i innych zapaleniach jelit.
W PROCESACH ZAPALNYCH
Zmniejsza występowanie chorób zapalnych i działa przeciwzapalnie m.in w takich przypadkach jak:
● reumatoidalne zapalenie stawów
● zapalenia stawów, artretyzm, reumatyzm
● wrzodziejące zapalenie jelit i jelita grubego
● zapalenie płuc wirusowe i bakteryjne
● stany zapalne oskrzeli, astma.
W CIĄŻY, DLA NIEMOWLĄT I DZIECI
● Jest to idealna żywność dla kobiet ciężarnych, ponieważ umożliwia właściwy rozwój płodu, ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju tkanki nerwowej płodu i dla prawidłowego
rozwoju mózgu i systemu nerwowego
● Zmniejsza ryzyko nadciśnienia w ciąży
● Zapewnia właściwy rozwój psychomotoryczny niemowląt i ma pozytywny wpływ na ich rozwój umysłowy
● Ma dobroczynny wpływ na rozwój dziecka w każdym wieku.
PRZECIWNOWOTWOROWE
● Spowalnia wzrost komórek nowotworowych i wspomaga leczenie nowotworów
● Przyczynia się do odbudowania systemu odpornościowego w różnych typach nowotworów.
DLA SKÓRY
● Pomaga utrzymać zdrową, piękną skórę i opóźnia jej starzenie się
● Zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia paznokcie
● Zapobiega i pomaga leczyć egzemy, łuszczycę i trądzik.
Regularne spożywanie oleju Sacha Inchi zdaje się „smarować“ skórę również od wewnątrz w istotny sposób poprawiając jej odżywienie i wygląd. Może też służyć jako balsam do ciała i paznokci.
INNE LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI SACHA INCHI
● Działa jako przeciwutleniacz
● Reguluje ciśnienie w oku i poprawia ostrość wzroku
● Wzmacnia wiązadła i naczynia krwionośne
● Opóźnia procesy starzenia się organizmu i skóry
● Wzmacnia układ kostny, zapobiega osteoporozie
● Zmniejsza hormonalne problemy kobiet
● Zmniejsza ilość alergenów przy astmie
● Pomaga w utracie wagi i utrzymaniu jej na prawidłowym poziomie.
● Dostarcza energii, wzmacnia cały organizm
● Zapobiega chorobom i utrzymuje organizm w dobrej kondycji
● Sacha Inchi używa się z doskonałymi wynikami u dzieci z ADHD.
KILKA SŁÓW O OMEGA 3
Przypomnijmy, że Omega 3, 6 i 9 to niezbędne dla naszego zdrowia i życia nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Substancje te biorą udział w wielu kluczowych procesach zachodzących w naszym organizmie. Są bardzo istotnym elementem profilaktyki chorób układu krążenia.Kontrolująi utrzymują na odpowiednim poziomie cholesterol i trójglicerydy we krwi. Chronią przed zakrzepami, zapobiegają zawałom serca lub udarom. Bronią organizm przed stanami zapalnymi, a dostarczane w wystarczającej ilości pomagają w leczeniu chorób autoimmunologicznych jak: stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Crohna i migrena status.
Omega 3 bierze udział m.in. w tworzeniu siatkówki tkanki nerwowej oczu i struktury błon komórkowych.
Jest kluczem do prawidłowego metabolizmu czyli ogółu przemian biochemicznych i reakcji enzymatycznych zachodzących w komórkach całego organizmu.
Niedobór Omega-3 wyraża się w różnych formach:
sucha skóra, drażliwość, brak skupienia, miękkie paznokcie, alergie, niska odporność, nadpobudliwość, nadmierne pragnienie, suchość oczu, choroby nowotworowe, trudno gojące się rany, zaburzenia pamięci i uczenia się, zwiększenie masy ciała, choroby serca, stany zapalne, cukrzyca, depresja, ADHD dzieci.
Tylko 5% populacji świata spożywa wystarczającą ilość kwasów tłuszczowych i w tym należy doszukiwać się przyczyn coraz większej liczby zachorowań na rozmaite choroby.
Olej Sacha Inchi jest tu znakomitym rozwiązaniem – idealnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i poprawy stanu zdrowia wszystkich grup wiekowych: od najmniejszych dzieci i młodzieży po ludzi dorosłych i seniorów. Ze względu na swój bogaty, unikalny skład powinien być stałym gościem na naszym stole; cennym i niezastąpionym wsparciem uzupełniającym codzienną, zwykle niedostatecznie wartościową dietę wspólczesnego człowieka.
Dodatkowe informacje:
Olej przechowujemy z dala od światła, światła słonecznego i wysokich temperatur, w których szybko się utlenia.
Najlepiej olej Sacha Inchi pić po 1-2 łyżeczki dziennie. Można go również dodawać do sałatek. Cenny składnik codziennego żywienia. Wysoko ceniony w świecie prawdziwy roślinny eliksir życia, który umożliwia utrzymanie ciała w idealnej harmonii i zdrowiu. Klucz do prawidłowego metabolizmu czyli ogółu przemian biochemicznych i reakcji enzymatycznych zachodzących w komórkach całego organizmu.
Doskonały kosmetyk z korzystnym wpływem na skórę całego ciała.
W znacznej części świata, m. in. w USA, Japonii, Korei czy Chinach olej Sacha Inchi jest sprzedawany jako żywność. W EU, przez jej skomplikowane procedury i długo wlokącą się biurokrację, Sacha Inchi czeka w kolejce na oficjalne uznanie go za żywność. Zanim to jednak nastąpi, ten tak cenny i niezbędny dla naszego zdrowia olej możemy Państwu oficjalnie proponować jedynie jako kosmetyk.
SACHA INCHI MOŻNA KUPIĆ TUTAJ
Tagi / Słowa kluczowe: układ krążenia , cukrzyca, cholesterol, nerwy wzrokowe, menopauza, układ pokarmowy, depresje, zaburzenia snu, stresy, choroby nowotworowe, nadciśnienie, astma, reumatyzm, artretyzm, starzenie się organizmu, osteoporoza, osteomalcia, naczynka krwionośne, arterioskleroza, łamliwość paznokci, osłabienie mięśnia sercowego, zaparcia, nadwaga, otyłość, zaburzenia metabolizmu, zaburzenia krążenia, zmęczenie, system nerwowy, wrzody żołądka, egzemy, infekcje bakteryjne przewodu pokarmowego, infekcje dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli, migreny, bóle głowy, wrzody dwunastnicy, rak, wirusowe zapalenie dróg oddechowych, miażdżyca, schorzenia skóry, choroby reumatyczne, zapalenie jelit, choroba Crohna, łuszczyca, zaburzenia krążenia mózgowego, zaburzenia flory bakteryjnej jelit, choroba wieńcowa, poprawia pamięć, przemęczenie umysłowe, chroniczne zmęczenie, osłabienie pamięci, brak koncentracji, wypadanie włosów, układ nerwowy, wyczerpanie nerwowe, Alzheimer, serce, przemiana materii, zapalenie płuc, ADHD, trądzik, infekcje bakteryjne, bezsenność,