Chia


Salvia hispanica

CHIA PERUWIAŃSKIE ZIARENKA  
Nowa gwiazda w kategorii super żywności.  
W ostatnim czasie w centrum zainteresowania fanów zdrowego odżywiania znajdują się drobne ziarenka szałwi hiszpańskiej pod nazwą Chia. Te niepozorne nasionka zdobyły w krótkim czasie niesamowitą popularność nie tylko w Polsce, ale i na świecie.
Na stałe zagościły w jadłospisie osób, które dbają o zdrowie i urodę, a to wszystko za sprawą niesamowitych wartości odżywczych, jakie w sobie skrywają.
Nasiona Chia były tradycyjną potrawą Azteków i Majów, którzy mieli zawsze przy sobie ich zapas, bowiem dostarczały im energii, pozwalały  przezwyciężać trudne warunki i zwiększyć wytrzymałość podczas wypraw wojennych.
Salvia hispanica - Chia - rośnie w niektórych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej ponad 4000 lat.  Około 900 roku  p.n.e. były Chia używane w obszarach Meksyku jako środek płatniczy, co tylko potwierdza ich wysoką wartość i cenę.
Szałwia hiszpańska dorasta do 1,5 metrów. Zależnie od gatunku jej kwiaty maja kolor biały bądź fioletowy. Po przekwitnięciu szałwia tworzy owoce okrągłego kształtu, w których znajdują się małe, gładkie, błyszczące nasiona owalnego kształtu  (o długości około 2 mm i szerokości 1,5 mm),w kolorze od białego, po szaroczarny.  
Nazwa nasion Chia pochodzi od azteckiego słowa "chian" co oznacza „ oleisty” bowiem są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Nazywane są również   "ziarnkami biegaczy", ponieważ  według tradycji są w stanie zwiększyć wytrzymałość podczas długich zawodów biegowych.
Szałwia hiszpańska jest bardzo wymagająca jeśli chodzi o warunki uprawy. Do wzrostu wymaga odpowiedniego klimatu, nie udaje się jej uprawiać gdziekolwiek.Co ma oczywiście wpływ i na jej cenę.  


CHIA  ZIARENKA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ

 
 CO  ZAWIERAJĄ CHIA  ZIARENKA
Przez wiele wieków były prawie zapomniane. W ostatnich latach zaczęły budzićz zainteresowanie naukowców. Dzięki temu została poparta  badaniami ich  wysoka wartość odżywcza.      
Chia jest bardzo bogatym źródłem Omega. Chodzi głównie o kwas alfa-linolenowy, który jest niezbędnym składnikiem w pożywieniu, a którego organizm nie jest wstanie wytworzyć. Jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów omega-3. ( Najbotszym roslinnym źródłem Omega 3, ale także 6 i 9  są płody peruwiańskiej rośliny Sacha Inchi). Nasiona  Chia zawierają 32% tłuszczu, w którym kwas linolenowy (omega 3) wynosi 63% i kwas linolowy (omega 6), 20% w idealnym wzajemym stosunku.  
Chia są bardzo bogatym źródłem antyoksydantów,  błonnika, witamin E a B, minerałów, przede wszystkim żelaza, magnezu, potasu,fosforu i cynku.
Ziarna Chia  zawierają również lekkostrawne białka - 19-23% ich masy stanowi proteina.
Zawiera doskonały jakościowo i dobrze rozpuszczalny błonnik (27%) w postaci śluzu który pomaga w zmniejszeniu masy ciałą i może być pomocny w walce z otyłością.  
Chia nie zawierają glutenu mogą więc być bardzo pożyteczną odżywką dla osób cierpiących na celiakię.  
 Chia po zmieszaniu z wodą tworzą rodzaj żelowej powłoki. Nasionka mogą powiększyć swoją objętość aż 12-krotnie. Im dłużej pozostają w wodzie tym większa warstwa żelowa się wokół nich wytworzy. Po spożyciu dają uczucie sytości, ułatwiają wchłanianie substancji odżywczych, a dzięki nawiązaniu na siebie wody nawilżają organizm. 
  

 
WPŁYW ZIARENEK NA NASZ ORGANIZM
Ziarenka Chia są doskonałym  przeciwutleniaczem,
Pomagają obniżać poziom cholesterolu (LDL) i triglicerydów we krwi,   
zapobiegają  chorobom sercowo-naczyniowym,
mają korzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne  oraz na ściany komórek,  wzmacniają układ nerwowy, zlepszają pamięć,zapobiegają wystąpieniu choroby Alzheimera.
Wysoka zawartość kwasów omega-3 ułatwia transport składników odżywczych z przewodu pokarmowego, pomaga zlepszyć metabolizm, spalać tłuszcze i asymilację składników odżywczych.
Nasiona Chia spowalniają wchłanianie węglowodanów i regulują poziom cukru we krwi. Dlatego są odpowiednie dla diabetyków. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Toronto wykazały, że u chorych na cukrzycę, którzy jedli nasiona Chia przez trzy miesiące nastąpił znaczny spadek poziomu cukru we krwi.
Mogą one również zmniejszać ryzyko innych chorób, np udaru, niektórych rodzajów  nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, stanów zapalnych jelit, wrzodziejącego zapalenie okrężnicy i chorób psychicznych.
Zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 i właściwości przeciwutleniające pomagają utrzymać i przywrócić skórze elastyczność i zdrowy wygląd. Zmniejszają procesy zapalne i objawy trądziku. Zawartość aminokwasów  przyczynia się do zachowania młodej skóry. Omega-3 jest stosowany w przemyśle kosmetycznym jako środek do regeneracji skóry.

 JAK UŻYWAĆ  CHIA?
Ziarenka Chia mogą być dodawane do słodyczy, deserów, przekąsek, różnych przypraw, jogurtu a nawet żywności dla niemowląt.
Chia można używać na różne sposoby:
jako żel galaretka - na kilka minut przed posiłkiem namoczyć Chia w szklance zimnej wody, najlepiej przegotowanej lub  mineralnej (chlor może niszczyć właściwości Chia). Nasiona pochłaniają płyn i wytworzą rodzaj galaretki- żelatyny. Dobrze wymieszane można przechowywać w lodówce nawet do 30 dni.
Smak Chia jest neutralny. Można je więc łączyć z różnymi posiłkami lub płynami. Możemy je dodać do soków, mleka, jogurtów, do sosów do sałatek, sosów, zup, kremów, deserów, ciast, wypieków i pieczywa. Można dowolnie z nimi eksperymentować w kuchni wzbogacając najróżniejsze nasze potrawy.
Np. wspaniale smakuje oświeżający, energergetyczny napój z Camu Camu (największe naturalne źródło witaminy C), przygotowanie:  Chia zmieszamy z wodą i proszkiem z Camu Camu. Powstanie orzeźwiający, lekko galaretkowaty o kwaskowatym smaku, bardzo odżywczy i wzmacniający napój.
CO ZAWIERA 100 G CHIA ZIARENEK
 Średnio w 100 g znajduje się:

· Białko: 20,7 g
· Tłuszcze: 32,8 g
· Węglowodany : 41,8 g (z tego błonnik 41,2 g)
·  potas 700 mg
· fosfor  1,057 mg
· Wapń: 714 mg
· Żelazo: 16,4 mg
·  Magnez 390 mg
· Niacyna (B3): 613 mg
· Tiamina (B1): 0,18 mg
· Ryboflavin (B2): 0,04 mg
Ponadto zawierają znaczną ilość antyoksydantów, kwasy omega, dużą ilość błonnika pokarmowego. Jedna łyżka stołowa to około 70 kcal
Dzięki wielkiej ilości antyoksydantów Chia mogą być przechowywane przez lata bez straty smaku, aromatu i wartości odżywczej. Jest to ich kolejną zaletą. To znakomity produkt,  który nadaje się do wykorzystania  jako dodatek do innych produktów żywnościowych lub suplementów diety.  
Regularne stosowanie Chia może zapobiec wielu chorobom. Wystarczy spożywać  2-3 łyżeczki nasion dziennie. Dzięki ich wszechstronnemu zstosowaniu można przyrządzać różorodne wariaty posiłków.
CHIA  ZIARENKA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ





Używa się przy problemach z:
Antyoksydanty  /  Energia  /  Odporność  /  Krążenie  /  Mózg wsparcie pracy  /  Nerwowy system  /  Serce - wsparcie  /  Zmęczenie
Z powrotem