LUCUMA – SŁODKIE ZŁOTO INKÓW
Lucuma, (Pouteria lucuma) to popularny peruwiański owoc znany również jako "Złoto Inków", który obecnie po okresie zapomnienia przeżywa swój wielki comeback, zarówno w Peru jak i na świecie. W ostatnim czasie staje się ulubionym przysmakiem także i u nas jako źródło energii, poprawiające nastrój, oraz jako naturalny słodzik i smakołyk w kuchni.
Lucuma (Pouteria lucuma) jest prastarym peruwiańskim owocem występującym w mitach i legendach tego kraju. Według kronikarzy i historyków używanie Lucuma znane było jeszcze przed erą Inków. Potwierdzają to dowody w postaci naczyń ceramicznych z ery Mochica i materiałów przedstawiających ten owoc, który był wykorzystywany jako składnik diety. W Peru w niektórych andyjskich obszarach można jeszcze znaleźć ekotypy Lucuma rosnące dziko. Jego inne nazwy to Lucuma, lucmo.
LUCUMA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ
Drzewo na którym rośnie Lucuma osiąga 15 metrów wysokość i występuje głównie na wysokości pomiędzy 1000 a 2400 metrów nad poziomem morza. Owoc Lucuma ma owalny kształt wielkości awokada o długości 8-10 cm i ciemnozieloną skórkę, która w czasie dojrzewania zmienia się na brązowo-zieloną. Dojrzały owoc ma dość włóknisty, żółto-pomarańczowy miąższ o niepowtarzalnym słodkim smaku. Wewnątrz znajdują się 2-5 duże, ciemnobrązowe nasiona. Ze względu na wyjątkowy popyt na Lucuma jak w Peru tak i na arenie międzynarodowej jej uprawa i produkcja stale się rozwija.
Dlaczego Lucuma uważana jest za tak cenne owoce? Czemy zawdzięcza rosnącą popularność ?
Owoc Lucuma jest w Peru bardzo popularny. Jego miąższ jest spożywany najczęściej świeży. Na czas, kiedy nie ma świeżych owoców przygotowuje się z niego mączkę. Drobno mielony proszek Lucuma ma złoto żółty kolor i charakterystyczny słodki smak.
Zawiera wiele substancji odżywczych, w tym beta-karoten, żelazo, cynk, witaminę B3, wapń i białko.
Jest dobrym źródłem wolno przyswajalnych węglowodanów. Owoce Lucuma są naturalnie słodkie, ale mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są słusznym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru, a równocześnie nie chcą się pozbawić słodkiego smaku.
Lucuma ma wysoką zawartość niacyny (witamina B3), która ułatwia metabolizm białek oraz ma wpływ na wytwarzanie energii. Zaleca się w leczeniu depresji i wsparcia prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Ostatnie badania potwierdziły, że witamina ta pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi i w związku z tym jest ważna w leczeniu wielu chorób, w szczególności otyłości i chorób sercowo-naczyniowych.
Stosunkowo wysoka zawartości żelaza pomaga zwiększyć stężenie hemoglobiny we krwi, co jest ważne w zwalczaniu niedokrwistości (ze względu na słodki smak polubią ją i dzieci).
Karoten może zmniejszyć ryzyko zawału mięśnia sercowego i zwiększa wydajność układu immunologicznego.
Lucuma oprócz tego, że ma doskonały smak, ma też wysoką wartość odżywczą.
Pomaga złagodzić objawy zmęczenia.
Ma korzystny wpływ na stan skóry. Pomaga w leczeniu chorób skóry i podrażnień skóry.
SPOSÓB UŻYCIA
Jak może być wykorzystywana w kuchni?
Można z niej przygotować różne koktajle owocowe. Dodaje się także do wypieków, ciast, budyniów, kisieli i innych deserów.
Jako dodatek do doprawienia smaku owsianki, musli, jak również jogurtu, twarogów czy domowych lodów.
Jest doskonałym uzupełnieniem diety nie tylko dla tych, którzy prowadzą aktywny i zdrowy tryb życia, ale również dla osób na diecie i diabetyków.
Może być także substytutem cukru rafinowanego, i może być stosowana jako środek słodzący z nutką waniliowo orzechowego smaku.
Ze względu na znaczne ilości nierozpuszczalnego błonnika zaleca się w celu lepszego rozmieszania użyć miksera lub szejkera.
DODATKOWE INFORMACJE
Proszek z Lucuma nie zawiera glutenu.
Jest odpowiedni dla sportowców, kobiet w ciąży i małych dzieci. Docenią go również wegetarianie, weganie i diabetycy.
LUCUMA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ