Cui Cuti


Asplenium lunulatum Sw.
 
 
Cuti Cuti  to typowo peruwiańska roślina z gatunku dziko rosnących paproci. Występuje w Andach, w skalnych szczelinach, często w pobliżu wodospadów. Wśród wielu związków biologicznie czynnych zawartych w roślinie znajdują się między innymi: stilbeny, flawonoidy (akacetin), niebiałkowe aminokwasy, pochodne kwasu kumarowego, naftochinon, garbniki i śluzy. Substancje te mają właściwości obniżające stężenie cukru we krwi, przeciwzapalne, regenerujące komórki trzustki oraz wykrztuśne i antyoksydacyjne.



    CUTI CUTI  MOŻNA KUPIĆ TUTAJ
                                                      
Odwar sporządzony z Cuti Cuti reguluje proces regeneracji komórek tworzących trzustkę. W związku z tym roślina ma zastosowanie we wspomaganiu leczenia cukrzycy i przewlekłych stanów zapalnych trzustki, łącznie z jej nowotworami. Ma również właściwości regulujące cykl menstruacyjny u kobiet. Wspiera   metabolizm, ma właściwości antyoksydacyjne i oczyszczające. Ze względu na zawartość śluzów wykazuje skuteczne (także w kaszlu przewlekłym) działanie wykrztuśne i jest zalecana w schorzeniach dróg oddechowych. Cuti Cuti ma też działanie przeciwgorączkowe, dlatego zażywa się je w przypadkach jesiennych lub wiosennych gryp i przeziębień, a Peruwiańczycy stosują je także do leczenia malarii.
Obecność cennych substancji biologicznie aktywnych w Cuti Cuti to poważne wsparcie dla osób ze szczególnymi problemami zdrowotnymi:
 WSKAZANIA
• zaburzenia funkcji trzustki
• stany zapalne trzustki, w tym także stany przewlekłe
• wysoki  poziom cukru i cukrzyca ( zwłaszcza typu 2)
• nadwaga
• zaburzenia metabolizmu
• nieregularna menstruacja   
• schorzenia dróg oddechowych i kaszel, w tym przewlekły
• grypy i przeziębienia   
• profilaktycznie i dla podtrzymania prawidłowych funkcji organizmu


SPOSÓB UŻYCIA
wywar należy przygotować wieczorem i pozostawić przez noc w celu maceracji. 2 łyżki stołowe suszu należy zalać
500 ml zimnej wody i gotować na małym ogniu przez 5 minut od momentu wrzenia. Odwar odstawić na noc, przykrywając go bawełnianą  tkaniną przepuszczającą powietrze. Rano przecedzić. Pić 2 razy dziennie: na czczo i przed obiadem.
Codzienne prawidłowe picie odwaru obniża w ciągu kilku tygodni poziom glukozy.  

    CUTI CUTI  MOŻNA KUPIĆ TUTAJ







                               Cuti Cuti rosnące razem z Muňa Muňa
ŹRÓDŁA
De Salvia y Toronjil - Guía de Medicina Natural para la Salud de la Mujer, VARGAS L., VARGAS R., NACCARATO P., Ed. Gráfica Bellindo, Lima, Perú, 1995,
Manual de fitoterapia, LOPEZ VILLAR M., VARGAS VILLAVICENCIO O., Programa Nacional de Medicina Complementaria del Seguro Social de Salud - EsSalud, Lima, Perú, 2001, ISBN 9972-758-34-3
Vocabulario de los nombres vulgares de flora peruana, SOUKUP J. SDB, Editoria Salesiana, Lima, Perú, 1975


© Uncaria ČR.
Autorem tekstów i większości fotografii znajdujących się na tych stronach jest firma Uncaria ČR.

Wszelkie kopiowanie,powielanie i wykorzystanie ich bez zgody firmy Uncaria ČR jest zabronione i będzie traktowane jako naruszenie praw autorskich.



Tagi / Słowa kluczowe: cukrzyca, przeziębienia, grypa, trzustka, stany zapalne trzustki, nadwaga, otyłość, zaburzenia metabolizmu, menstruacja, drogi oddechowe, kaszel, kaszel przewlekły, nowotwór trzustki,


Używa się przy problemach z:
Cukrzyca  /  Drogi oddechowe  /  Kaszel  /  Trzustka  /  Trawienie
Z powrotem