Myrciaria dubia
SUPER OWOCE – NAJBOGATSZE I NAJLEPIEJ PRZYSWAJALNE ZE WSZYSTKICH ISTNIEJĄCYCH W ŚWIECIE PRZYRODY ŹRÓDŁO NATURALNEJ WITAMINY C. JEDNO Z NAJDROŻSZYCH PERUWIAŃSKICH OWOCÓW.
Świadomość wpływu tego co dostarczamy naszemu organizmowi na jego zdrowie rośnie coraz bardziej. Stąd zainteresowanie ludzi żywnością naturalną, nieskażoną i niemodyfikowaną genetycznie, która gwarantowałaby możliwie najwyższą wartość odżywczą.
Taką wschodzącą „gwiazdą” w tej dziedzinie są wysoko cenione a mało u nas znane peruwiańskie owoce Camu Camu, które zyskało przydomek „super owoców” (super fruits).
CAMU CAMU MOŻNA KUPIĆ TUTAJ
Camu Camu to rodzaj niewielkiego drzewa (czasem określanego jako krzew), które występuje w Peru na obszarach zalewowych Amazonii. Roślina ta, niezwykle odporna na zalania, potrafi przetrwać do pięciu miesięcy niekiedy całkowicie zanurzona pod wodą. W porze kwitnienia drzewo jest obsypane białymi kwiatami o przyjemnym zapachu, a jego fioletowo-czerwone owoce (zwane także jagodami) są niewielkie, gładkie, lśniące i kuliste. Mają zwykle po dwie pestki i soczysty, kwaśny miąższ o różowym soku i niepowtarzalnym aromacie. Nazywane także jagodami Berry Camu są jednym z najlepszych naturalnych środków zapobiegających szybkiemu starzeniu się organizmu i wielu chorobom.
CZYM OWOC CAMU CAMU ZASŁUŻYŁ SOBIE NA MIANO „SUPER OWOCÓW” (SUPER FRUITS).
Ten niezwykły owoc jest największym na świecie roślinnym „producentem” naturalnej witaminy C, o nasyceniu nieporównywalnym z innymi roślinami.
By ocenić nasycenie owoców Camu Camu witaminą C, wystarczy wiedzieć, że jest jej 40-50 razy więcej niż np. w pomarańczach i 2-3 razy więcej niż w niezwykle cenionej z tego względu aceroli.
Optymalny zestaw minerałów i aminokwasów w Camu Camu znacznie wspomaga absorbcję witaminy C do organizmu. Otrzymuje on poza tym zawarty w owocach naturalny wapń, potas, żelazo, niacyna, fosfor, białka, ryboflawiny, aminokwasy i flawonoidy. Temu bogactwu składników owoce Camu Camu zawdzięczają swoje działanie antymutagenne, antywirusowe, przeciwzapalne (są jednym z najlepszych leków przeciwzapalnych ze świata natury), antysklerotyczne i antyoksydacyjne. Witamina ta nie tylko zapobiega grypie czy przeziębieniu, ale chroni przed powstawaniem wielu chorób, także tych najgroźniejszych jak rak czy choroby krążenia. Spowalnia również proces starzenia się komórek wszystkich narządów organizmu, skóry i całego ciała. Jest ogromnym generatorem systemu odpornościowego.
NAJWAŻNIEJSZE KORZYŚCI ZE STOSOWANIA CAMU CAMU :
Camu Camu wzmacnia i chroni wątrobę, pomagając nawet przy jej wirusowym zapaleniu, zapobiega chorobom reumatycznym i artretyzmowi, pomaga w zmniejszeniu już istniejącego stanu zapalnego i łagodzi bóle stawów, chroni przed grypą i przeziębieniami, przed chorobami układu oddechowego jak astma, kaszel, chorobami oskrzeli, płuc i zatok, poprawia widzenie oraz chroni siatkówkę i nerwy oka, zabezpiecza przed jaskrą, pomaga przy chorobie Parkinsona znacznie zredukować jej progresję, a stosowane profilaktycznie chroni przed nią, ma działanie anty-miażdżycowe, pomaga utrzymać w dobrym stanie serce, tętnice, żyły i układ krążenia, jest pomocne w leczeniu cukrzycy, wszelkich zakażeń, ułatwia gojenie si ran i oparzeń, ma również właściwości anty-wrzodowe i anty-opryszczkowe, wspiera układ nerwowy, chroni przed chorobami neurodegeneratywnymi, demencją, Alzhaimerem, pomaga w zaburzeniach koncentracji i pamięci, ma dobroczynny wpływ na wydajność mózgu, wytrzymałość na zmęczenie umysłowe i fizyczne, pomaga przy depresji, nerwicach i innych zaburzeniach nerwowych, bardzo pomocne w pokonaniu infekcji, ma właściwości antyseptyczne, niszczące bakterie.
Owoce Camu Camu zyskały sobie przydomek „anti-aging”, ponieważ znacznie opóźniają starzenie się organizmu. Wysoki poziom witaminy C w nich ma podstawowe znaczenie w produkcji białek i w tworzeniu kolagenu. Jest niezwykle ważny dla regeneracji komórek, układu krwionośnego i kostnego. Zapewnia zdrowe paznokcie, skórę i włosy,także ma wpływ na stan uzębienia oraz dziąseł.
Camu Camu jest również anty-mutagenne, chroni więc przed mutacją DNA i degeneracją komórek, a więc także przed tworzeniem się guzów nowotworowych.
Wielu ludzi cierpi z powodu migren. W dużej mierze są one spowodowane toksycznością tego, co jemy i co wdychamy. Camu Camu, neuro-ochronny „superfruit”, może w znacznym stopniu je ograniczyć.Pomoże w tym również rezygnacja z napojów gazowanych (obecność aspartamu) i z glutaminianu sodu (zawartego w „torebkowej” żywności).
Camu Camu jest też nieocenioną pomocą dla ludzi starszych – zarówno jako środek profilaktyczny, jak i łagodzący już istniejące upośledzenie zdolności ruchowej i komunikacyjnej, a więc poprawiający jakość ich życia.
Innym istotnym problemem zdrowotnym są trapiące nasz organizm stany zapalne,wpływające destrukcyjnie np. na stan serca, ale też innych organów. To obecnie gorący temat w literaturze medycznej. Dowiedzione właściwości przeciwzapalne Camu Camu są na pewno znaczącym elementem przeciwzapalnej strategii odżywczej.
Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że niedostatek witaminy C to nie tylko szkorbut czy skłonność do przeziębień. Konsekwencje jej braku są często znacznie poważniejsze i mogą obejmować praktycznie cały organizm – zarówno narządy wewnętrzne, jak również kości, skórę i oczy, ale także stan naszych nerwów.
Spożywając Camu Camu dożywiamy organizm i wzmocniamy układ immunologiczny, a tym samym mamy lepsze samopoczucie i większą żywotność organizmu.
Innym polem, na którym Camu Camu okazuje się przydatne, jest walka z bezpłodnością, która staje się, zwłaszcza w wysoko cywilizowanym świecie, stale rosnącym problemem. Nieustanny stres, ale także zatrucie środowiska i ubogie, niepełnowartościowe odżywianie, to kilka podstawowych przyczyn tego zjawiska. Także i tu owoce Camu Camu zdobywają w świecie uznanie, bo okazują się niezwykle pomocne mając ogromne znaczenie przy wytwarzaniu się spermy.
W ostatnich latach obserwuje się ekspansję Camu Camu na różne kontynenty. Głównym ich konsumentem jest Japonia. Camu Camu jest wykorzystywane również jako pożywny i wzbogacający smak i kolor składnik lodów, słodyczy i różnych deserów. Jest do nabycia w postaci sproszkowanej, pulpy owocowej, jako mielone owoce, a ostatnio także w formie extraktu.
Camu Camu, - jak twierdzą jego entuzjaści – „rozświetla ich dzień i rozjaśnia umysł“. Ale to tylko jeden z wielu atutów, dla których Camu Camu powinno się znaleźć na liście naszych najważniejszych suplementów.
SPOSÓB STOSOWANIA :
Proszek : do sporządzania napojów: 1 pełną łyżeczkę proszku wymieszać w szklance wody. Powstaje świetny, smaczny i orzeźwiający napój o kwaskowatym smaku.
Kapsułki : 1 - 2 kapsułki dziennie
*Owoc Camu Camu jest opisywany jako silny przeciwutleniacz chroniący wątrobę. Na skutek nieustannej pracy oczyszczania organizmu z toksyn pokarmowych, chemikaliów i innych zanieczyszczeń, nasza wątroba jest szczególnie narażona na choroby. Camu Camu, ze swoją wyjątkową witaminą C i całą paletą odżywczych substancji, wspomaga ją w jej nieustannej pracy detoksykacyjnej. To odtruwanie jest szczególnie trudne i niezbędne w świecie, gdzie większość konsumentów naraża się niemal bez przerwy na setki chemicznych substancji zawartych w lakierach do włosów, szamponach i mydłach, proszkach i detergentach, dezodorantach i perfumach, także w żywności. Fakt, że wątroba, która każdego dnia „przejmuje na siebie” te wszystkie trucizny, jest w szczególnym stopniu narażona na uszkodzenie, dowodzi, że organ ten wymaga wyjątkowo starannej i systematycznej ochrony i wsparcia.
CAMU CAMU MOŻNA KUPIĆ TUTAJ
© Uncaria ČR.
Autorem tekstów i większości fotografii znajdujących się na tych stronach jest firma Uncaria ČR.
Wszelkie kopiowanie,powielanie i wykorzystanie ich bez zgody firmy Uncaria ČR jest zabronione i będzie traktowane jako naruszenie praw autorskich.
Tagi / Słowa kluczowe: cukrzyca, artretyzm, choroba Parkinsona, choroby tkanki łącznej, drogi oddechowe, bronchit, bóle mięśni, choroby skóry, choroby reumatyczne, antyoksydant, przemęczenie umysłowe, brak koncentracji, Alzheimer, choroba nowotworowa, infekcje bakteryjne, bezsenność,